W dzisiejszym artykule znajdziesz porady żywieniowe, które mogą odmienić Twoje życie na lepsze. Dzięki nim poczujesz się zdrowszy, silniejszy, będziesz mieć więcej mięśni i mniej tkanki tłuszczowej. Cztery kroki do "zdrowej kupy" Po przebudzeniu wypij szklankę wody. W ciągu dnia jako przekąskę lub dodatek do posiłku zjedz 3-4 śliwki. O poranku [...]
Problemy wątrobowe stały się plagą naszych czasów. Na pierwszy plan wysuwa się tutaj przypadłość nazywana niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby, znana lepiej pod skróconą z języka angielskiego nazwą – NAFLD. Szacuje się, że problem ten dotyczy aktualnie 25% światowej populacji, a na rok 2030 prognozuje się, że może on dotknąć 50% [...]
Coraz częściej słyszymy o nietolerancji na pewne składniki odżywcze, które po zjedzeniu wywołują u nas niepożądany efekt, jak biegunki, wymioty, zmiany skórne, wzdęcia i inne problematyczne przypadłości, których wolelibyśmy uniknąć. Zazwyczaj pojawiają się dwa pytania, czy to nietolerancja, czy alergia? Skąd mam wiedzieć, czym to się różni? Dziś [...]
[...] posiada również duże ilości potasu, chromu, wapnia, manganu i żelaza. Magnez zawarty w surowym kakao jest bardzo ważnym składnikiem chroniącym serce, w dodatku obniża poziom kortyzolu i pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie. Kolejnym składnikiem, który ma wpływ na nasze samopoczucie, jest anandamid, alkaloid, który ma działanie [...]
Niektórzy ostrzegają, iż mleko to trucizna, dlatego nie powinno być elementem zdrowej diety. Inni idą dalej, sugerując, że należy wykluczyć z diety wszelkie produkty odzwierzęce. Cóż, na podstawie ostatnich kilkunastu lat obserwacji i badań twierdzę, iż mleko i produkty mleczne mogą występować w diecie, jednak podaż większości należy ograniczyć. [...]
[...] sprawdza się u osób eliminujących produkty odzwierzęce. Jest także doskonałym źródłem witamin z grupy B, magnezu, żelaza, wapnia i przeciwutleniaczy. Wyróżnia się wysokim poziomem manganu (przeciwutleniacz). Komosa ryżowa bogata jest również w błonnik (7 g błonnika/100 g). Komosa ryżowa jest bezglutenowa, dzięki czemu spożywać mogą ją osoby z [...]
Nasze ciało zmienia się wraz z wiekiem i nie chodzi tu tylko o pojawienie się zmarszczek. Spada masa mięśniowa, wzrasta poziom tkanki tłuszczowej, a przyczynami m.in są: malejące zapotrzebowanie na energię, unikanie aktywności fizycznej i mniejsza uważność w wyborze produktów spożywczych. Warto zatem na każdym etapie swojego życia weryfikować [...]
Wczesny okres życia dziecka jest idealnym momentem na kształtowanie jego nawyków żywieniowych. Z pewnością łatwiej jest wychować zdrowe i prawidłowo rozwijające się dziecko, kiedy również rodzice dokonują właściwych wyborów zarówno w sklepie spożywczym, jak i w kuchni. Wspólna dieta i aktywność fizyczna Wspólne dbanie o właściwą higienę stylu [...]
Choć tak go postrzegamy, smak nie jest w rzeczywistości zmysłem, którego zadanie polega jedynie na dostarczaniu nam wyrafinowanych doznań. Jak każdy zmysł, również smak ułatwia człowiekowi przetrwanie w jego zewnętrznym środowisku. Z jednej strony ostrzega nas przed toksycznymi składnikami żywności, z drugiej zaś wskazuje na obecność w pokarmie [...]
Witamina D jest tak naprawdę hormonem, a nie typową witaminą. Jest badana od wielu dekad i obecnie naukowcy sugerują, że ma wpływ np. na toczące się infekcje (np. dróg oddechowych i pozaszpitalnego zapalenia płuc). Podsumowanie Latem może wystarczyć słońce, o ile ekspozycja jest wystarczająca i nie stosuje się nadmiaru filtrów UV, hamują one [...]
[...] osoby powinny stosować ją z rozwagą. Do tej grupy należą kobiety spodziewające się dziecka. Czy kofeina jest bezpieczna? Dla wielu osób kofeina ma korzystny wpływ na poziom energii, skupienie, a nawet migrenę. Ma właściwości stymulujące mózg i centralny układ nerwowy. Ponadto niektóre napoje zawierające kofeinę obfitują w [...]
[...] ważne jest odpowiedni dobór potraw, tak aby dostarczyły one witamin, składników mineralnych, odpowiedniej ilości błonnika oraz aby syciły. Uczucie głodu, zbyt nagły skok poziomu cukru we krwi czy uczucie przejedzenia nie pomagają w nauce i koncentracji. Dlatego też tak ważny jest dobór odpowiednich potraw. Prawidłowo zbilansowany posiłek w [...]
Menopauza jest naturalnym etapem w życiu kobiety, wiąże się ze zmianą profilu hormonalnego. Czy występowaniu określonych dolegliwości związanych z menopauzą można jakoś zapobiegać? Okazuje się, że tak. Referencje: Teramura, Saki i in. Changes in cardiovascular disease risk factors during menopausal transition in Japanese women: the Circulatory [...]
[...] które codziennie obciążają nasz organizm. 10 coli dziennie przez miesiąc tyle postanowił pić George Prior. https://youtu.be/c3Mb0ujVYsU Co się stało? Już po dwóch tygodniach poziom jego tkanki tłuszczowej wskoczył do 14%, co okazało się 50% wzrostem w stosunku do poziomu początkowego (tak twierdzi w filmie). A waga podskoczyła o niemal 6kg. Po 30 [...]
[...] są zaskakująco dobrym źródłem wapnia, ale również żelaza, magnezu i potasu. Zawierają zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny błonnik pokarmowy, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Ponadto rozpuszczalny błonnik w figach pomaga zapobiegać szybkiemu wzrostowi poziomu cukru we krwi pomimo ich naturalnej słodyczy. Warto wspomnieć, że [...]
[...] Cukier stołowy i olej palmowy - mówimy NIE! Dodawanie sacharozy oraz tłuszczu palmowego jest powszechną praktyką wśród producentów słodyczy na światową skalę. Zbyt wysoki poziom ich konsumpcji w stosunku do zapotrzebowania organizmu na kalorie oraz wszystkie niezbędne substancje odżywcze wiąże się z wysokim ryzykiem wystąpienia chorób o [...]
Osoby trenujące, które poważnie myślą o startach w zawodach, niestety prędzej czy później wykorzystują wsparcie hormonalne. Celem kuracji jest podniesienie poziomu testosteronu, co ma za zadanie ułatwić kształtowanie sylwetki. Zastosowanie wsparcia farmakologicznego wiąże się niestety z lękiem o kondycję zdrowotną organizmu, które dotyczą [...]
Istnieje milion powodów, by unikać alkoholu, przede wszystkim jego metabolity należą do sprawdzonych substancji wywołujących raka. Klasyfikacja IARC jest jednoznaczna, etanol może być wiązany z nowotworami jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, jelita, odbytnicy. Wnioski i komentarz Wyniki badania sugerują, że spożywanie alkoholu wiąże się z [...]
[...] jest świąd i egzema skóry. Z narządem, jakim jest skóra, związana jest również synteza witaminy D w organizmie. W licznych badaniach wykazano pewne relacje pomiędzy podażą i poziomem tej witaminy a przebiegiem choroby. Suplementacja witaminą D w AZS Wiele osób narażonych jest na niedobory witaminy D. Dotyczy to zwłaszcza sytuacji, gdy ekspozycja [...]
[...] pochodzące z tych aktywności wydzielniczych organizmu są ze sobą wielokierunkowo powiązane i w wielu przypadkach działają synergistycznie.Wspólnie uczestniczą w kontroli poziomu cukru we krwi oraz uczucia głodu w ciągu całego dnia. Wpływają na czas reakcji na bodźce, zdolność do skupienia uwagi, a także na poziom motywacji, czy też [...]